Vize & Pasaport Genel Bilgiler

VİZE KONUSUNDA ÖNEMLE DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR:

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır. (Bazı devletlerin ülkeye girişte umuma mahsus ve resmi pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için tıklayınız).

Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.

Vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.

Yurt dışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarımızın en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili olarak gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi alması gerekmektedir. Zira Schengen bölgesi ülkeleri (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.

SCHENGEN VİZESİ HAKKINDA BİLGİLER:
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.

Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İspanya
  • İsveç
  • İtalya
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Malta
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan

AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System-SIS adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

ON YILDAN ESKİ PASAPORTLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Schengen Vizesi isteyen Avrupa ülkelerine seyahat edecek normal pasaportlu yolcuların vize alabilmeleri için pasaportlarının on yıldan eski olmaması gerekmektedir.

ÇİPLİ PASAPORTLAR

Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihinden sonra geçerli olamayacaktır. Çipli Pasaportla değiştirilmesi zorunludur.

Detaylı bilgi için http://www.epasaport.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

VİZE BAŞVURUSU VE PARMAK İZİ UYGULAMASI

25 Eylül 2014 itibariyle schengen ülkeleri parmak izi uygulamasına başlamıştır.Bu tarihten önce herhangi bir schengen ülkesine verilen parmak izinin geçerliliği yoktur.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından yayınlanan duyuruda, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren yapılacak Schengen vizesi müracaatlarında “Vize Bilgi Sistemi (VBS)” genel uygulaması kapsamında vizeye tabi diğer ülke vatandaşlarından olduğu gibi vatandaşlarımızdan da parmak izi alınmaya başlanacağı bildirilmiştir.

Bu bağlamda, Ekim 2011’den bu yana ve son olarak Mayıs 2014’te Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Avustralya’da olmak üzere, dünya çapında kademeli olarak tesis edilen Vize Bilgi Sistemi’nin 25 Eylül 2014’ten itibaren Türkiye’de ve Batı Balkanlar’da da devreye sokulacağı ifade edilmektedir.

Sözkonusu uygulamadan:
12 yaş altı çocukların,
Parmak izi alınması imkansız olan fiziki engellilerin,
Schengen ülkesinin davetlisi resmi heyet üyelerinin muaf tutulacakları belirtilmektedir.

Alınan parmak izi bilgilerinin 5 yıl süreyle geçerli olacağı bildirilmektedir.
VBS uygulaması hakkında Türkiye’deki AB Delegasyonu web sitesinde yer alan bilgilendirme metnine Schengen Vize Bilgi Sistemi adresinden ulaşabilirsiniz.

VİZE NEDİR?

Bir ülkeden diğer bir ülkeye geçişte ülkeler arasındaki kararlar doğrultusunda şahsın kendine ait pasaportuna yada yerine geçebilecek diğer bir belgeye,gideceği ülkenin temsilciliği (Konsolosluk, Büyükelçilik.. vb.) tarafında verilen izin belgesidir.

Vizeler;Turistlik, Ticari veya öğrenim amacı ile alınır ve süresi verilen makam tarafından ziyaretin amacına göre saptanır.

TRANSİT VİZELER

Kişiler çıkış yaptıkları ülkeden ikinci bir ülke üzerinden üçüncü bir ülkeye geçiş yapacaklarsa ve bu geçiş esnasından ikinci ülkenin gümrük sahasından ayrılacaklarsa, ülkeler arası anlaşmaya göre ikinci ülkeden üçüncü ülkeye geçiş için alınan vize “Transit Vize” dir.

VİZE ÖZELLİĞİ

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç,İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Yukarıdaki 24 schengen ülkesinden herhangi birinden alınan vize ile diğer schengen ülkelerine seyahat gerçekleşebilir. Sınır polislerinin isteği, yolcunun gideceği ülkenin konsolosluğundan vize alarak schengenin gerçekleştirilmesi doğrultusunda olmaktadır.

MULTIPLE: Çok giriş çıkış ( Vizenin bitiş Tarihine kadar geçerli )

SINGLE: Tek giriş çıkış ( Bir kere kullanılabilir. Vizenin bitiş tarihi geçmemiş bile olsa 2.çıkış yapılamaz.)

TRANSİT VİZE: ( HAVAYOLU veya KARAYAOLU)

PASAPORT

Bir ülkenin vatandaşına veya vatandaşlığına geçmiş yada bir başka bir ülkenin vatandaşıyken sığınma hakkı alan kişilere verilen resmi bir belgedir. Kişiler bir ülkeden başka bir ülkeye seyahatlerinde pasaport yada ülkelerin almış olduğu kararlarla yada pasaport yerine geçen kimliklerle geçebilir. Bazı kişiler milliyetine tabi olduğu ülkede başka bir ülkenin vatandaşlık hakkını kazanıp o ülkelerden pasaport alma hakkı kazanır. Dolayısıyla seyahat eden kişiler değişik ülkelerin kimlikleri bulunabilir.

1- TÜRK VATANDAŞLARININ TABİ OLDUĞU VİZE UYGULAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ 
2- TÜRKİYE’DE TEMSİLCİLİĞİ OLMAYAN ÜLKELERİN VİZE İŞLEMLERİ
3- SIKÇA SORULAN SORULAR
4- YABANCILARIN TABİ OLDUĞU VİZE REJİMİ
5- 11 NİSAN 2014 TARİHİ İTİBARIYLA HUDUT KAPILARIMIZDA SINIRDA VİZE UYGULAMASI VE GEÇİŞ DÖNEMİNDE ALINACAK TEDBİRLER
6- VATANDAŞLARININ ULUSAL KİMLİK BELGELERİ İLE ÜLKEMİZE GİREBİLECEĞİ ÜLKELER İLİŞKİN LİSTE